Jakie choroby zagrażają dziecku?

Jakie choroby zagrażają dziecku?

Postprzez administrator » Cz gru 17, 2015 09:11

Jakie choroby zagrażają dziecku w czasie życia płodowego?
administrator

Postprzez » Cz gru 17, 2015 09:11

Re: Jakie choroby zagrażają dziecku?

Postprzez alinakk » N lut 27, 2022 19:37

Aż mnie ciarki przechodzą, jak o tym myślę, ale wszystko może się stać. Ja wolałam być przygotowana, dlatego tak ważne było dla mnie to, by wykonać badanie genetyczne i później badanie w celu zdiagnozowania wad rozwojowych. Te i inne badania wykonywał prowadzący mnie ginekolog-położnik Antoni Kubiak, on pracuje w klinice z Kubiak Clinic w Koninie na ulicy Szarych Szeregów. Oceniał także wagę i wielkość dziecka przed porodem, zawsze byłam na bieżąco ze stanem mojego maluszka, tym, jak się rozwija.
alinakk

Postprzez SonyaWayne » Śr mar 09, 2022 08:20

Na pewno jest dużo takich chorób. Trzeba mieć tego świadomość niestety. Dlatego warto dziecko szczepić!!

Postprzez mczay » Cz mar 31, 2022 23:35

W kwestii badań w ciąży to poza regularnym badaniem USG i badaniami krwi zalecane do wykonania są także badania prenatalne. Najczęściej wykonywanym badaniem obecnie jest test nipt Katowice . Można go już wykonać od 10 tygodnia ciąży, wystarczy pobrać do badania próbkę krwi od matki. Rozszerzona wersja badania NIFTY pro umożliwia wykrycie aż 94 różnych chorób genetycznych.
mczay

Postprzez cybermom » Śr kwi 06, 2022 10:17

Mam takie same reakcje jak @alinakk. Wszystko może się zdarzyć. Lepiej nie myśleć jakie choroby zagrażają dziecku, a po prostu stosować się do zaleceń lekarza i robić badania prenatalne. Można je wykonać w Gyncentrum u pani doktor Rozmus-Warcholińskiej.
cybermom

Postprzez hannax » So kwi 16, 2022 10:19

Osatnio sporo czytam na temat zdrowia i chorób i tutaj podsyłam Wam ciekawy artykuł https://jedendzien.com.pl/fibromialgia- ... -leczenie/ dowiecie się czym jest fibromialgia i jak ją leczyć. Niestety jest to jedno z cięzszych schorzen...
hannax

Postprzez sikora » Śr maja 18, 2022 09:25

Dlatego tak ważne jest, aby szczepić zarówno dorosłych jak i dzieci. Poczytajcie więcej na temat szczepień na blogu https://www.nowafarmacja.pl/blog/szczep ... -doroslych . Myślę, że taka wiedza może Wam się przydać.
sikora

Postprzez wiolla » Cz maja 19, 2022 20:52

Moja siostra zaszła w ciążę w wieku 40 lat i dowiedziała się od lekarza, że z racji wieku właśnie u jej dziecka istnieje większe ryzyko wystąpienia chorób genetycznych. Także nie tylko choroby w czasie ciąży ale i sam wiek przyszłej mamy może mieć wpływ na zdrowie dziecka. Na szczęście są takie badania prenatalne jak Nifty Pro które pozwalają sprawdzić to ryzyko w nieinwazyjny sposób, zobaczcie sami na https://www.testdna.pl/badania-prenatal ... nifty-pro/ .
wiolla

Postprzez gg83 » N maja 22, 2022 15:32

Wiadomo, że młode mamy często panikują, gdy zauważą jakieś niepokojące zmiany. Nieraz jest to błahostka, a nieraz poważna choroba. Właśnie dlatego koniecznie zerknijcie sobie tutaj https://puppo.pl/spuchniety-siusiak-u-d ... przyczyny/ . Macie tam w ogóle ciekawy portal na temat dzieci. Między innymi dowiecie się co robić, gdy zauważmy, że siusiak dziecka spuchł. Znajdziecie tam mnóstwo porad.
gg83

Postprzez zuzannaanna » Wt cze 14, 2022 20:16

Zauważyłam, że coraz więcej dzieci choruje i szczerze mnie to przeraża. Słyszałam, że badanie wes może pomóc w szybkim wykryciu różnych schorzeń i chorób genetycznych. Zastanawiam się właśnie nad zrobieniem tych badań swoim dzieciom. Dorośli też mogą je wykonać.
zuzannaanna

Postprzez » Wt cze 14, 2022 20:16

Następna strona

Powrót do Ciąża